Rabarbarowy klasyk z kremowym wnętrzem. Przepis na domowe ciasto, które zawsze się udaje

2025.05.23 13:00
Delikatne, mało słodkie i pełne waniliowego aromatu – ciasto z budyniem i rabarbarem to niekwestionowany hit wiosenno-letnich wypieków. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
Rabarbarowy klasyk z kremowym wnętrzem. Przepis na domowe ciasto, które zawsze się udaje
Fot: www.dibloguje.pl

W sezonie na rabarbar to ciasto staje się obowiązkowym punktem domowego menu wielu miłośników wypieków. Jego największa zaleta? Proste wykonanie, efektowny wygląd i smak, który trudno pomylić z czymkolwiek innym.

Ciasto z budyniem i rabarbarem przyciąga nie tylko lekko waniliowym zapachem, ale przede wszystkim kontrastem smaków – słodycz budyniu przełamuje naturalna kwaskowatość rabarbaru. Co ciekawe, mimo że rabarbar najczęściej traktujemy jak owoc, z botanicznego punktu widzenia jest warzywem. To tylko dodaje mu uroku – i uniwersalności w kuchni.

Składniki na formę 24 x 28 cm:

Ciasto:

• 250 g masła lub margaryny
• 2 jajka
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

• 1 l mleka
• 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40 g każdy)
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

• 500 g rabarbaru
• 2 łyżki cukru
• Opcjonalnie: cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Całość szybko zagnieć i podziel na 2: większą 3/4 i mniejszą 1/4. Obie porcje osobno owiń folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Po tym czasie większą częścią ciasta wyłóż dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód podpiecz przez 10 minut w 180°C.

Rabarbar pokrój w plasterki, ułóż na spodzie i posyp cukrem. Ugotuj budyń – proszek budyniowy dokładnie rozmieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj, a następnie połącz z mieszanką. Całość energicznie mieszając, gotuj do zgęstnienia. Lekko ostudzony budyń wyłóż na rabarbar. Na wierzch zetrzyj lub pokrusz pozostałe schłodzone ciasto. Piecz przez 45–55 minut w 180°C. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Wskazówki:

• Szklanka w przepisie posiada pojemność 250 ml.

• Pamiętaj, aby ciasto kroić po całkowitym ostudzeniu. Wtedy budyń idealnie stężeje i nie będzie się ropływał.

• Jeśli nie przepadasz za rabarbarem, możesz go zamienić na ulubione owoce. Nie używaj za słodkich, aby ciasto nie było za mdłe w smaku.

Diana Rusiłowicz
24@bialystokonline.pl

Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2025 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39